Storebrand-header

Storebrandbloggen

12. august 2009

Lån 200 kroner til fattige gründere i u-land


Av : Bjørn Erik Sættem, informasjonssjef i Storebrand

I mars lånte jeg 25 dollar til en fattig gründermamma fra Peru. Med få tastetrykk kan også du hjelpe noen på den andre siden av verden, og bidra til å redusere urettferdige globale forskjeller.
Peruanske Alicia Hidalgo De Quevedo (bildet) er en fattig trebarnsmor på 46 år. Hun selger krydder på markedet i San Martin i Peru, og trenger penger til å utvide varesortimentet slik at hun får solgt mer. Via nettstedet kiva.org har Alicia lånt penger av meg og andre.

Siden mikroentreprenører som Alicia har få eiendeler og lave inntekter, får de som regel ikke lån i vanlige banker. Alicia søkte derfor om å få låne 475 dollar via Kivas nettsider. I dag, fire måneder senere, er to tredeler av lånet allerede tilbakebetalt, i tråd med avtalen. Pengene, pluss litt til, er allerede utlånt til to nye entreprenører i Bolivia og Vest-Afrika.

Ideen til Kiva er genial. Kiva.org er en nettside hvor internettbrukere som deg og meg kan låne penger til mikroentreprenører i utviklingsland. I juni åpnet også nettsiden for lån til entreprenører i USA. På nettsiden kan du se bilder og lese en beskrivelse av alle gründerne og hva de skal bruke pengene til. I skrivende stund er over 100.000 ulike mikroentreprenører i mer enn 40 land registrert på nettsiden. Rundt 1.000 av disse trenger penger i øyeblikket. Du kan selv velge hvilke mikroentreprenører du vil låne penger til. Alt fra en baker i Afganistan, en gjeter i Uganda, til en syerske i Peru trenger penger. Med din og min hjelp kan disse personene arbeide seg ut av fattigdommen.

Du kan låne ut så mye penger du vil, men minstebeløpet er 25 dollar, ca 175 kroner. Pengene overføres via kredittkort eller betalingssystemet Paypal. Lånet tilbakebetales normalt etter et halvt til ett år i månedlige avdrag. Til forskjell fra en donasjon får du altså tilbake pengene, og kan låne de ut på nytt til en annen som trenger hjelp til å skape arbeidsplasser.

Alle mikroentreprenører som kan motta lån er forhåndsgodkjent av en av de mer enn 100 lokale mikrofinanssstiftelsene som Kiva samarbeider med. Det sikrer at ikke pengene sløses bort. Disse stiftelsene mottar lånet fra deg og meg og sørger for at pengene blir utbetalt til gründerne i løpet av noen dager. Stiftelsene har også ansvaret for at avdragene blir betalt. Og de aller fleste lånene blir tilbakebetalt: Hele 98 prosent av lånene blir innfridd fullt ut, ifølge Kiva. Finanskrisen medfører selvsagt at utlånstapene øker noe, men ikke faretruende mye, ifølge bransjen selv.

Kivas långivere mottar ingen renter, det gjør heller ikke Kiva. Selskapet finansierer virksomheten ved økonomisk støtte og frivillig innsats fra medlemmene. Men mikrofinansinstitusjonene, som er bindeleddet mellom Kiva og gründerne, krever renter på vanlig vis for å dekke sine driftskostnader.

Jeg har hatt gleden av å jobbe med mikrofinans i Colombia i to måneder vinteren 2009, og jeg har blitt mektig imponert over utbredelsen og kraften til mikrofinans. Mens veldedighet ofte skaper passivitet og kortsiktig tankegang, stiller mikrofinans langsiktige krav. Mikrofinans gir utvilsomt et vesentlig bidrag til FNs tusenårsmål om å utrydde ekstrem fattigdom. Og via nettsider som Kiva kan alle bidra til å nå dette flotte målet.

Kiva er ikke en suspekt nettside som svindler lettlurte mennesker. Siden oppstarten i 2005 har over en halv million Kiva-medlemmer lånt ut 85 millioner dollar fordelt på ca 120.000 lån. Anerkjente medier som
New York Times
og Forbes har gitt positiv omtale til nettsiden.

Lurer du på hvordan et lån fra deg blir utbetalt til en fattig gründer i den tredje verden? Denne interessante videoen på 11 minutter følger et lån på 25 dollar fra London til landsbyen Preak Tamao i Kambodsja:


A Fistful Of Dollars: The Story of a Kiva.org Loan from Kieran Ball on Vimeo.


Har du 200 kroner å avse til en fattig gründer? Eller mener du min begeistring for mikrofinans er uberettiget? Skriv et innlegg!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Et veldig godt innlegg som tar for seg mikrofinansiering....

Anonym sa...

trenger du en ekte lån hvis ja søke nå via e-post: Elijahloanfirm@outlook.com

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!