Storebrand-header

Storebrandbloggen

22. september 2009

Nordmenn ikke renteblinde

Av: Bjørn Erik Sættem, informasjonssjef i Storebrand

En ny undersøkelse fra Storebrand Bank viser at 8 av 10 nordmenn tror at renten vil øke de neste 5-10 årene. Jeg er positivt overrasket: Nordmenn er ikke blendet av den lave renten, men har realistiske forventninger.
Blant andre Dagsavisen og Dagbladet omtaler undersøkelsen fra Storebrand Bank og Norstat, som viser at de fleste tar høyde for en høyere rente. Kun 8 prosent tror den gjennomsnittlige boliglånsrenten vil ligge på under 4 prosent de neste 5-10 årene.


Rekordlav rente i dag
Grafen til venstre viser 3 måneders norsk pengemarkedsrente siden 2002. De beste boliglånerentene ligger normalt ca ett prosentpoeng høyere. I dag er den flytende boliglånsrenten rundt tre prosent. Det er rekordlavt, og på nivå med bunn-nivåene i 2004 og 2005. De fleste forstår at ikke dette kan vedvare – det viser også undersøkelsen. Jeg hadde trodd at flere ser seg blind på dagens lave rente, og glemmer å tenke tilbake til årene rundt 2000, hvor lånerenten lå rundt 8 prosent.

Litt for lave forventninger
Likevel viser undersøkelsen at flertallet (65 prosent) tror på en boliglånerente på mellom 4 og 6 prosent de neste 5-10 årene. Kun 16 prosent tror på lånerenter over 6 prosent. Vi er nok litt vel optimistiske og burde nok skrudd opp renteforventningene litt, i alle fall dersom vi skal lytte til Norges Bank.

Norges Bank tror på 6-7 prosent
I august uttalte sentralbanksjefen til DN at flere burde binde renten. Sentralbanksjef Gjedrem sa også at han anså at et normalt rentenivå for norsk økonomi vil være rundt 5-6 prosent.

Jeg antar at Gjedrem her tenker på styringsrenten, og at man dermed må plusse på om lag ett prosentpoeng for å få boliglånsrenten. Dermed anslår sentralbanken at boliglånsrentene på lang sikt vil ligge på 6-7 prosent, altså i øvre del av skalaen i forhold til hva nordmenn tror. I så fall kan man forstå Gjedrems fastrenteanbefaling bedre.

Se på fastrentene
En annen god pekepinn på rentenivået de neste årene er fastrentesatsene. 5 og 10 års fastrentelån til bolig har i dag en rente på mellom 5 og 6,5 prosent, avhengig av sikkerhet og bindingstid. Markedet tror altså på noe lavere renter på lang sikt enn sentralbanken.

Med kommende eldrebølge og ditto spareoverskudd skapt av pensjonister i store deler av verden – er mitt stalltips en flytende boliglånsrente på mellom 5 og 6 prosent de neste 5-10 årene. I så fall bør du ikke binde renten for å tjene penger, men som en forsikring mot unormalt høye renter.

Hva tror du om rentene fremover?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tror ikke sentralbanken tør å sette opp renten mye. Da vil folk med høye lån få store problemer, og det ønsker ikke sentralbanken...

Anonym sa...

På 5-10 år så har renten gått opp, ned, opp og ned igjen...
Skal vi begynne med fastrente? Det er jo håpløst spørsmål å spørre, og vanskelig å svare på..
Se på grafen i artikkelen, varierer fra to til åtte prosent. Det vil den nok gjøre også de neste 5-10 årene. Så jeg tipper vi kommer til å se både 8% og 2% de neste 5-10 årene (kryss det av på undersøkelsen... )

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!