Storebrand-header

Storebrandbloggen

14. januar 2010

Er vi en gjeng umoralske bilbulkere?

Av: Hanne Gudding, informasjonssjef i Storebrand

Hvis noen bulket inn i bilen din mens den sto parkert, ville du forventet å finne en lapp i ruta med kontaktinformasjonen til den uheldige føreren?

Halvparten av oss tror ikke nordmenn vil legge igjen lapp i ruta dersom de bulker en annen parkert bil. Samtidig sier tre av fire at de selv ville forventet å finne en lapp i sin egen rute dersom noen bulket i deres parkerte bil.
Det viser en undersøkelse vi i Storebrand Skadeforsikring har gjennomført med hjelp av Norstat.

Dette kan tyde på at vi har liten tro på folks moral, mens vi forventer selv å bli moralsk behandlet. Undersøkelsen viser at særlig Oslo-borgerne har liten tro på folks moral bak rattet. Men er det utpreget by-fenomen å bare kjøre videre hvis man har bulket i nabobilen?

Hvert år henvender fortvilte bileiere seg til forsikringsselskapene med skader ingen vil ta ansvaret for. Det er liten tvil om at bulkingen blir urettferdig dyr for den skadelidende dersom bilisten som påførte bulken stikker av. Noen finner riktignok en lapp i ruta, men uten navn og telefonnummer. Det er vel toppen av freidighet!

Optimistiske kvinner
Kvinner har noe mer tro på nordmenns moral enn hva menn har, viser undersøkelsen. Mens 54 prosent av kvinnene tror at ukjente bilister kanskje eller helt sikkert vil legge igjen lapp, tror bare 46 prosent av mennene det samme.

Dette er vel i tråd med de klassiske kjønnsforskjellene. Vi kvinner har en tendens til å tro det beste om folk. Selv i trafikken.

Hva med deg? Ville du selv lagt igjen lapp? Og ikke minst, ville du reagert om du så at noen andre ikke gjorde det? Det krever vel sin mann (eller kvinne!) å banke på bilvinduet til en ’bilbulker’ og spørre om han/hun ikke skal legge igjen en lapp etter uhellet sitt? Ignorerer vi slik oppførsel, fordi den i grunn er symptomatisk med vår egen?


PS: Det beste er selvsagt å unngå både å bulke og å bli påkjørt. Her er noen gode råd for parkering:
* Plasser bilen lengre unna inngangsdøra – der er det som regel færre biler
* Forsøk å parkere midt i det oppmerkede området
* Unngå å parkere i nærheten av handlevogner

Gode råd hvis ulykken først har inntruffet:
* Spør folk i nærheten om de har sett noe
* Noter navn og telefonnummer på eventuelle vitner
* Se etter videokamera som kan ha filmet hendelsen
* Meld skaden til forsikringsselskapet

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg forstår at mange stikker av, særlig dersom ingen har sett uhellet. Det er sure penger. Til og med statsminister Stoltenberg har stukket av fra bulking uten å legge igjen lapp - se her: http://www.dagbladet.no/nyheter/2001/12/08/299904.html
Gjennomsnittlig bilist

Anonym sa...

Alle andre som stikker av ville blitt anmeldt og (burde) fått klekkelig bot fra politiet...sogar mistet lappen en periode!

Ingen tvil om at reglene er forskjellig avhengig av hvem som utfører forbrytelsen. Men hvorfor er politiet redd for statsmakten er også et viktig spørsmål....

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!