Storebrand-header

Storebrandbloggen

23. februar 2011

Gull i skisporet, gull på Oslo Børs

Det er en klar sammenheng mellom norsk VM-suksess og børsutviklingen. Mange medaljer til Norge gir oppgang på børsen. Men for svenskene er det motsatt: Det svenske skilandslaget bør holde seg unna pallen hvis det skal bli et godt børsår for våre naboer.

Av: Hans Thrane Nielsen, leder for det norske aksjeteamet i Storebrand Kapitalforvaltning 

Som jo alle vet, er nordmenn et nasjonalistisk og følelsesstyrt folkeferd. Det er derfor grunn til å anta at det norske aksjemarkedet vil gjøre det godt dersom de norske utøverne gjør et godt ski-VM. Det er videre grunn til å anta en svak børsutvikling i 2011 dersom de norske skiløperne ikke klarer å ta et tilstrekkelig antall medaljer i Holmenkollen. Dersom man ser på sammenhengen mellom norske utøveres medaljefangst i tidligere verdensmesterskap og avkastningen på Oslo Børs i det samme kalenderåret, så er det god støtte for en slik teori. Man finner en tydelig sammenheng mellom medaljefangst og avkastningen på Oslo Børs. Perioden 1958-2009 (den periode vi har norske børsavkastningsdata for) viser følgende sammenheng:
Vi ser tydelig hvordan de for Norge skuffende verdensmesterskapene på 70-tallet og i 1958 ble etterfulgt av en svak avkastning på Oslo Børs. Tilsvarende ser vi hvordan optimismen øker når antall medaljer vunnet stiger. Unntaket er 1982, hvor Pål G. Mikkelsplass' fall og Oddvar Brås stavbrekk i stafetten påførte det norske folk et traume, som varte i nesten ett år. Stafettguttas ulykke kostet iflg modellen en mindreavkastning på hele 50% det året! 14 medaljer i 1982 skulle gitt en børsavkastning på 28%, den ble -22%. Dette ble så reversert, avkastningen i 1983 ble som vi husker formidabel på Oslo Børs, med en oppgang på 91%!

Det svenske aksjemarkedet oppfører seg annerledes. Sammenhengen mellom svenske utøveres medaljefangst og avkastningen på Stockholmsbørsen har vært som følger:


Her ser vi at sammenhengen er negativ. Konsekvensen for det kommende verdensmesterskapet på ski er åpenbar. Det svenske skilandslaget bør holde seg unna pallen, mens de norske utøverne må vinne minst fem medaljer. Dermed er vi sikret en oppgang på begge børser. Dersom det norske laget skulle ta 20 medaljer og Sverige ende uten medalje, så vil Oslo Børs iflg modellen stige ca 46%, mens Stockholmsbørsen vil stige ca 28%. En åpenbar vinn-vinn situasjon for begge land.

Det er også enkelt å sikre seg mot (å hedge) eventuelle tapte bonuser i det svenske laget. Ved å kjøpe kjøpsopsjoner på begge børser, samtidig som man legger klister under de svenske skiene, så sikrer man en god avkastning til de ellers meget dyktige svenske skiløperne. Avslutningsvis bør samtlige svenske tilskuere i Kollen få tildelt norske flagg, lusekofte og tegningsblankett i aksjefond når de entrer tribunen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett gull og en sølv på første dag i Ski VM! Og Oslo Børs stiger:) So far, so good, Thranen!

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!