Storebrand-header

Storebrandbloggen

20. juni 2011

Indeksfond eller aktive fond? Ja takk, begge deler!

Av: Bjørn Erik Sættem, informasjonssjef i Storebrand

Storebrand lanserer i disse dager to nye indeksfond. Men hva er indeksfond? Og hva er det lureste å investere i for deg?


Først en rask forklaring: Et indeksfond følger en bestemt aksjeindeks, for eksempel Oslo Børs’ hovedindeks, slavisk og tar ingen veddemål på hvilke selskaper som vil gjøre det bra eller dårlig. Dette er en enkel jobb, og dermed har indeksfond lave kostnader.

I et aktivt aksjefond forsøker forvalteren å slå resten av markedet ved å finne de enkeltaksjene som man tror vil bli morgendagens vinnere. Dette er betydelig mer arbeidskrevende enn å etterligne innholdet i en aksjeindeks, og slike fond har dermed høyere kostnader.

Fordelen med aktive fond er at en dyktig forvalter kan slå indeksen og gi kunden ekstra god avkastning. Ulempen er at ikke alle forvaltere kan slå indeksen, i alle fall ikke hvert eneste år. Dermed kan kunden ende opp med å få en lavere avkastning enn indeksen og samtidig betale en høyere kostnad enn ved indeksfond, spesielt hvis en ikke har lang sparehorisont.

Hva mener fondssparerne selv? I samarbeid med Norstat spurte vi nylig knappe 400 fondssparere om de tror at deres aksjefond vil gjøre det bedre enn gjennomsnittet blant lignende fond. Svarene fordelte seg slik:
Ja: 28 %
Nei: 20 %
Verken eller: 32 %
Vet ikke: 19 %

Altså en ganske jevn fordeling mellom de ulike svaralternativene. Det ser ut som om kundene forventer begge deler.

Selv om min tidligere professor på Handelshøyskolen, Thore Johnsen, mener at mange studier viser at et typisk aktivt aksjefond over tid ikke klarer å slå markedet, og at indeksfond dermed er å foretrekke, mener jeg at det ikke finnes noe fasitsvar her. 

Min anbefaling er ”ja takk, begge deler”: Kjøp både indeksfond og aktive fond. Slik tenker blant andre verdens største fond, det norske Oljefondet. Fondet har en rimelig og passiv forvaltning i bunn som sikrer markedsavkastningen, og en mer kostbar aktiv forvaltning på topp, som skal skape ekstra avkastning. Siden 1998 har denne strategien gitt en gjennomsnittlig årlig meravkastning på rundt 0,3 prosentpoeng (inklusive en kraftig mindreavkastning under finanskrisen).

Nå gir Storebrand den samme valgmuligheten til sine kunder. Det ene indeksfondet som lanseres investerer kun i fremvoksende markeder – for eksempel India, Kina og Brasil (og de andre landene som fremgår på verdenskartet øverst). Det andre investerer over hele verden, inklusive fremvoksende markeder.

Indeksfond eller aktive fond - hva foretrekker du? Diskuter i kommentarfeltet nedenfor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vennligs dokumenter påstanden "en dyktig forvalter kan slå indeksen og gi kunden ekstra god avkastning"

Bjørn Erik Sættem sa...

Hei Anonym,
Det finnes utallige forskningsrapporter om aktiv vs passiv forvaltning, og konklusjonene varierer. Noen konkluderer med at passiv forvaltning er mest lønnsomt, mens andre konkluderer med at noen aktive forvaltere klarer å slå indeksen over lang tid.

Jeg viser til Oljefondet i bloggen, og at deres aktive forvaltning har slått indeksen med god margin i de fleste kvartaler siden oppstarten for over ti år siden. Dette avsnittet er sakset fra årsrapporten 2012 side 2:

Avkastningen på aksje- og renteinvesteringene var 0,2 prosentpoeng høyere enn avkastningen på referanseindeksene som fondet måles mot (for 2012).

Les rapporten her:
http://nbim.no/Global/Reports/2012/Annual%20report/Arsrapport_2012%20(2).pdf

Med hilsen Bjørn Erik Sættem, informasjonssjef i Storebrand

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!