Storebrand-header

Storebrandbloggen

10. august 2011

Det handler om risiko

Av: Julie Andersland, senior analytiker, bærekraftige investeringer i Storebrand
Statoils oljesandanlegg
Rett før sommeren besøkte jeg Statoils oljesandanlegg i Canada. Omvisningen var både nyttig og lærerik, men Storebrand er fremdeles negative til utvinningen av oljesand.Verden vil møte store energiutfordringer de nærmeste årene. Oljereservene i Canada er regnet som de nest største etter Saudi Arabias. Samtidig står vi overfor enorme utfordringer knyttet til økosystemtjenester og befolkningsvekst. Ferskvann vil bli en mangelvare, og ødeleggelse av naturmangfoldet kan hindre utvikling i fattige land på grunn av sviktende landbruksavlinger.

Dette er utfordringer vi ikke klarer å løse uten at næringslivet radikalt endrer kursen i en mer bærekraftig retning. Storebrand har tatt til orde for at oljesand per dags dato ikke er en bærekraftig form for oljeutvinning og derfor har vi støttet forslaget om at Statoil bør trekke seg ut av oljesandutvinningen i Canada.

Sammen med andre analytikere og investorer fra inn- og utland, ble jeg invitert på besøk til Statoils oljesandanlegg i Canada, Leismer. Leismer ligger i Athabasca-regionen i Alberta, en drøy times flytur fra Calgary.

Julie Andersland

Besøket var lagt opp som en forlengelse av Statoils kapitalmarkedsdag i New York der analytikere og investorer var invitert. Vel fremme i Alberta ble vi ønsket velkommen til Statoils Lodge av ledelsen for Canada-virksomheten. Deretter fulgte presentasjoner av selskapets ulike virksomhetsområder i Nord-Amerika før det var tid for en-til-en møter med representanter fra ulike forretningsområder i Statoil. Slike møter er en unik mulighet til å snakke om akkurat de temaene den enkelte investor er opptatt av. For Storebrands del var det i dette tilfelle håndtering av miljø- og sosiale risikoer.


På grunn av vått vær og sikkerhetsrisiko ble omvisningen på Leismer gjort fra bussen. Det var litt synd, men samtidig fikk vi et veldig godt inntrykk av anleggets omfang da vi kjørte langs flere kilometer lange rørledninger.

Statoil setter klare mål for å redusere sin miljøbelastning og det er positivt at selskapet viser åpenhet rundt virksomheten vet å rapportere og invitere interessenter på besøk. Alt i alt ble det et nyttig og lærerikt besøk.Storebrand mener likevel at det er knyttet omfattende risikoer til oljesandsutvinning. Endrede rammebetingelser som nye EU-krav for å fremme grønnere drivstoff, lavkarbonstandarder for drivstoff i USA og rettsaker mot kanadiske myndigheter på vegne av urbefolkningsgrupper i oljesandområder bidrar til å øke risikoen i slike prosjekter. Det er derfor vi i Storebrand arbeider aktivt for å påvirke aktørene i oljesand til en mer bærekraftig utvinning.

Gjennom vårt engasjement i FNs prinsipper for ansvarlige investeringer vil vi stille krav til alle oljesandselskaper om en mer bærekraftig utvinning. I vår Best in Class-analyse av oljebransjen er selskapenes risikohåndtering av oljesand et viktig element. For oss handler ikke dette arbeidet om Statoil, men om hele oljebransjen.

Hvordan mener du at vi bør møte fremtidens energiutfordringer?1 kommentar:

Bjørn Erik Sættem, Storebrand sa...

NTB skriver i dag at Statoil tilstår en rekke brudd på den lokale miljølovgivningen i den kanadiske provinsen Alberta, hvor selskapet driver sin satsing på oljesand. Les mer:
http://e24.no/olje-og-raavarer/nok-en-spiker-i-kista-for-statoil/20090019

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!