Storebrand-header

Storebrandbloggen

24. august 2011

Er blinklys ekstrautstyr?

Av Hanne Gudding, informasjonssjef i Storebrand

Nesten alle hevder at vi konsekvent bruker blinklys. Hvorfor sier da over halvparten av oss at vi har opplevd farlige situasjoner i trafikken på grunn av manglende tegn?


 Kanskje tror nordmenn at de er flinkere til å bruke blinklys enn de egentlig er? Det tyder i alle fall en fersk spørreundersøkelse på,  gjennomført av Norstat for Storebrand Forsikring. Hadde du spurt meg om jeg konsekvent brukte blinklys, ville jeg også svart bekreftende. Sannheten er nok at jeg slurver litt, som så mange andre.

I rundkjøringer er det lett å være slapp og ikke blinke seg ut. Det føles ofte unødvendig, fordi man ligger i en fil som markerer retningen. Men faktum er jo at trafikantene du møter på din vei ut, trolig ikke vet i hvilken retning filen din peker.

Ved veikryss er det naturlig for de fleste av oss å bruke blinklys (i alle fall hvis det er andre biler i nærheten). Husker du på det ved alle filskifter også? Hva med de situasjonene der du selv mener at andre trafikanter ikke har behov for å vite om din videre ferd. Trenger du ikke å gi tegn dersom det ikke er noen å gi tegn til?

Det er nok mange ’Jada, selvfølgelig bruker vi blinklys, men kun når det er nødvendig’-brukere der ute. Og som regel går det bra med dem også. Men det blir straks mer problematisk dersom du skulle bli påkjørt, og du ikke har brukt blinklys. Blir det tvist i forsikringssaken, er det du selv som må bevise at du ga tegn. Det er ikke alltid så lett.

Jeg mener derfor vi skal slå et slag for mer bruk av blinklys! Som vår undersøkelse viser, er det urovekkende mange som har opplevd farlige situasjoner på grunn av egen eller andres manglende bruk av blinklys. Det er ikke sånn at blinklys fungerer som ekstrautstyr på bilen. Tvert i mot! Det er høyst påbudt og den viktigste kilden til informasjon andre trafikanter har om din atferd i trafikken. 

Hvor flink er du på å bruke blinklys? Har du opplevd farlige situasjoner på grunn av manglende tegn?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg mener å ha sett en (uhøytidelig?) undersøkelse over de 10 ting som irriterer en bilist mest. Manglende signalisering tronet på toppen. Irritasjon er grunnlaget for potensielt farlige situasjoner...

Hanne Gudding, Storebrand sa...

Hei Anonym,

ja, det er gjennomført flere slike undersøkelser. Her er en fra NAFs søsterorganisasjon i Sverige som ble omtalt i Dagbladet i sommer: http://www.dagbladet.no/2011/08/22/tema/klikk/bil/motor/17779495/
Her er det syklister som sykler i bredden er er det som irriterer bilister mest. Manglende blinklys er også nevnt.
Hilsen Hanne Gudding, Storebrand

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!