Storebrand-header

Storebrandbloggen

12. oktober 2011

Ugreit å investere i atomvåpen

Av: Stina Billinger, bærekraftsstrateg i Storebrand

Nordea investerer i flere selskaper som produserer atomvåpen, selv om oljefondet og andre norske storbanker har valgt å trekke seg ut. Det melder NRK i dag. For Storebrand er det ikke greit å investere i kjernevåpenprodusenter.


Dermed kan nordmenns sparepenger være med på å finansiere kjernefysiske våpen, melder NRK i dag.

Allerede i 2009 fikk Nordea og flere andre banker kritikk for at de investerte i atomvåpenprodusenter som Boeing og EADS. Nordea sier nå at de ikke vil trekke seg ut av selskapene før det finnes et internasjonalt regelverk mot atomvåpen.

Holder ikke å bare følge loven
Samfunnsansvar dreier seg om mer enn bare å følge loven. Synes virkelig Nordeas kunder det er ok at de tjener penger på atomvåpenproduksjon? 


Det holder heller ikke for Nordea å vise til at de avventer et internasjonalt forbud mot atomvåpen, slik vi fikk med klasevåpen. Det finnes nemlig allerede en internasjonal ikkespredningsavtale som gjelder kjernevåpen.
Dessuten har International Court of Justice i Haag fastslått at de mener at bruk av kjernevåpen strider mot internasjonal rett. Avtalen gjør at Storebrand ikke investerer i kjernevåpen.

Pengene fra årets TV-aksjon går til mine- og
bomberydding. Foto: Werner Anderson.
På samme måte velger vi bort klasevåpen- og landmineprodusenter, noe som er høyaktuelt i forbindelse med neste helgs TV-aksjon. Pengene skal gå til inntekt for Norsk Folkehjelp og deres arbeid med å fjerne miner og klasebomber.

PS: Storebrand tar i disse dager et nytt steg i å ytterligere styrke vår posisjon ved å integrere avdelingen for bærekraftige investeringer i forvaltermiljøet. På denne måten blir risikovurderingen mer integrert med forvaltingen av pensjons- og sparemidlene til våre kunder. Vi skal oppnå best mulig avkastning for våre kunder, men ikke for enhver pris.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!