Storebrand-header

Storebrandbloggen

11. oktober 2011

Vi slurver med brannøvelser hjemme!

Av: Hanne Gudding, informasjonsjef i Storebrand

Da jeg var 14 år våknet min familie av at brannalarmen gikk. Klokka var 03 på natta, og det var midtvinters. Det brant i stua vår, og årsaken var glemte stearinlys.Til tross for dramatikken, det gikk heldigvis fint.  Min far fikk slukket brannen med en vannslange fra kjøkkenet. Men jeg kommer aldri til å glemme den opplevelsen. Og til tross for at jeg hele tiden fikk klare instrukser underveis, ville jeg husket episoden som mindre dramatisk dersom vi hadde hatt brannøvelse i forkant?

Min familie er representativ for en norsk gjennomsnittsfamilie: I en undersøkelse Storebrand har gjennomført svarer kun 1 av 10 at de regelmessig øver på hva de skal gjøre under en brann hjemme. Til hvorfor de ikke har hatt øvelser, svarer ca halvparten at de aldri har tenkt over det, mens den andre halvparten stoler på røykvarsler og annet sikkerhetsutstyr.  

Er det ikke litt pussig? På de fleste arbeidsplasser i dag gjennomføres det brannøvelser. Når brannalarmen går vet vi hva vi skal gjøre. Vi er innprentet til å forlate pulten og gå med raske skritt til avtalt møtested, og dette føler vi oss sikre på.

Men hjemme, hvor vi tilbringer mest tid, øver vi ikke på dette. Dette må vi bli flinkere til! Er det kun voksne mennesker i huset, kan det være tilstrekkelig å prate seg gjennom rutiner. Er det derimot barn tilstede, vil det være behov for en praktisk gjennomgang, som bør repeteres med jevne mellomrom.

Gjennomføres det brannøvelser hjemme hos deg?

Slik har du brannøvelse hjemme:
• Gjør brannøvelsen til en lek, slik at du ikke skremmer barna. Snakk om hvorfor det er viktig å ha brannøvelse. Fortell om røykvarsleren og hvorfor den vil begynne å pipe.
• Lag noen enkle regler for hva barna skal gjøre dersom røykvarsleren piper og det lukter røyk.
• Prøv ulike rømningsveier. Vurder om det er behov for ekstra hjelpemidler, for eksempel stige. Bli enige om hvem som går først og hvem som går sist.
• Bli enige om hvor dere skal samles, for eksempel ved flaggstangen eller epletreet.
• Snakk sammen etterpå og foreta en evaluering. Gjenta øvelsen minst to ganger per år.

Se film om brannøvelser fra Norsk Brannvernforening her:


2 kommentarer:

Anonym sa...

Veldig bra med fokus på dette og en video som gir en idé om hvordan dette kan gjennomføres.

Blogger Admin Storebrand sa...

Hei!

Hyggelig at du setter pris på videoen!

Hilsen Gro Elin, Storebrand.

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!