Storebrand-header

Storebrandbloggen

9. januar 2012

Slik kan du hjelpe fattige gründere

Av Bjørn Erik Sættem, kommunikasjonssjef i Storebrand

I to år har jeg lånt ut penger til mikrogründere i uland. Jeg får ingen renter på pengene. Avkastningen utbetales i god samvittighet. Med få tastetrykk kan også du hjelpe driftige gründere med smålån – lån som kan forandre liv.

Jeg har lånt ut noen hundrelapper til en tømrer i Togo, en hønseoppdretter på Filippinene, en saftselger i Kongo og andre mikrogründere. Med ett unntak, hvor mine låntagere på Haiti ikke greide å betale tilbake de siste 5 dollarene, har jeg fått tilbake alle pengene. Disse lånene kan forendre liv: Samtidig har gründerne fått muligheten til å jobbe seg ut av fattigdommen.

Med få tastetrykk kan også du hjelpe noen på den andre siden av verden, og bidra til å redusere urettferdige globale forskjeller. Minste lånebeløp er 25 dollar, altså 150 kroner. Små lån fra deg og meg kan forandre liv.

Ivy Gabudao fra Filippinene (bildet) er gift og har en datter på tre år. Ivy oppdretter griser og ender, som hun senere selger på markedet. For denne jobben tjener hun ca 6000 pesos i måneden, tilsvarende ca 800 norske kroner. I vår søkte hun om et lån på 300 dollar via nettsiden kiva.org for å utvide hennes lille virksomhet. Jeg og andre låntagere ønsket å hjelpe henne og lånte til sammen Ivy de 300 dollarene via Kiva.org.

En genial ide
Ideen til Kiva.org er genial. Kiva er en nettside hvor internettbrukere som deg og meg kan låne penger til mikroentreprenører i utviklingsland. På nettsiden kan du se bilder og lese en beskrivelse av alle gründerne og hva de skal bruke pengene til.

Siden oppstarten i 2005 har nesten 700.000 Kiva-medlemmer lånt ut 270 millioner dollar fordelt på ca 360.000 lån. I skrivende stund søker rundt 3.000 mikroentreprenører i mer enn 60 land etter lån. Du kan selv velge hvilke mikroentreprenører du vil låne penger til. Du kan også låne bort penger til fattige som vil bygge eget hus.

Minste lånebeløp 25 dollar
Du kan låne ut så mye penger du vil, men minstebeløpet er altså 25 dollar. Pengene overføres via kredittkort eller betalingssystemet Paypal. Lånet tilbakebetales normalt etter et halvt til ett år i månedlige avdrag.

Alle mikroentreprenører som kan motta lån er forhåndsgodkjent av en av de 150 lokale mikrofinanssstiftelsene som Kiva samarbeider med. Det sikrer at ikke pengene sløses bort. Og de aller fleste lånene blir tilbakebetalt: Hele 98,9 prosent av lånene blir innfridd fullt ut, ifølge Kiva.

Kivas långivere mottar ingen renter, det gjør heller ikke Kiva. Selskapet finansierer virksomheten ved økonomisk støtte og frivillig innsats fra medlemmene. Mikrofinansinstitusjonene, som er bindeleddet mellom Kiva og gründerne, krever imidlertid renter på vanlig måte for å dekke sine driftskostnader. Se mer om hvordan Kiva fungerer i denne videoen.

NB! Dette er ingen investeringsanbefaling fra Storebrand.

PS: Storebrand er en av Nordens største private investorer innenfor mikrofinans. Vi får riktignok avkastning på pengene vi låner ut, men det sosiale aspektet er også viktig. Dette vil vi fortelle mer om i en senere blogg.

Les mer om våre mikrofinansinvesteringer her.
Er mikrolån en god ide? Diskuter under!

5 kommentarer:

Vinh H Nguyen sa...

Jeg kan absolutt anbefale KIVA. Har selv vært med en stund og har kun hatt gode erfaringer :)

Blogger Admin Storebrand sa...

Takk for hyggelig tilbakemelding. Det er også mange nordmenn som låner ut penger via Kiva. Det er bra!
Hilsen Bjørn Erik Sættem, Storebrand

Anonym sa...

Bra å anbefale KIVA. Har selv god erfaring og det hyggelig er at etterhvert som "gave" investeringene blir tilbakebetalt kan man hvis man vil reinvestere pengene i nye prosjekter uten å tilføre "gaver" i så stort monn som i fra starten.

Geir Hagberg sa...

Dette har jeg lyst til å være med på! Og jeg vil fortelle om det på min egen blogg.

Takk for tipset og en god forklaring av KIVA på denne bloggen.

Anonym sa...

trenger du en ekte lån hvis ja søke nå via e-post: Elijahloanfirm@outlook.com

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!