Storebrand-header

Storebrandbloggen

9. februar 2012

Hytteeiere glemmer røykvarsler

Av Hanne Gudding, kommunikasjonssjef i Storebrand

Minst 40 000 hytter i Norge mangler røykvarsler. Vi må ikke glemme å sikre hytta selv om vi oppholder oss mindre der enn hjemme.

Vi nordmenn er glad i å dra på hytta. Vi snakker om fredagsutfart som den naturligste ting – og en svensk politiker klaget en gang sin nød på Skavlan; ”man får jo ikke tak i nordmenn etter klokken 12 på en fredag. De har visst dratt på ’hytta’”.

Ja, vi er glad i hyttene våre og godt er det. Og det vi er glad i bør vi sikre godt, men der viser vår siste undersøkelse at ikke alle er like påpasselige.

Basert på antall fritidsboliger i Norge, viser tallene at over 40 000 hytter ikke har installert røykvarsler. I tillegg bør vi ha brannslukkingsapparat eller brannslange tilgjengelig. Det er det 2 av 10 som ikke har, viser undersøkelsen som Storebrand har gjennomført med hjelp fra Norstat. Det er ikke godt nok.

På hytta bruker vi mer stearinlys, vi fyrer gjerne mer og vi lager mat på kokeplater og i stekeovner som ikke trenger å være av nyeste dato. Skulle det oppstå brann må vi kunne ha utstyr til å slukke den umiddelbart.

I vårt eget hjem har vi krav til både røykvarsler og slukkeutstyr, og de samme kravene gjelder også på hytta. Det må vi ikke glemme. Og så er det jo sånn at vi er mer sårbare på hytta hvis noe skulle skje. Vi er gjerne lenger unna naboen og redningsmannskaper, og mobildekningen er kanskje ikke på topp. Bør vi ikke derfor være ekstra påpasselig med å sikre familien og seg selv?

La oss derfor sørge for en sikker vinterferie på hytta i år. Vi oppfordrer alle som mangler brannutstyr til å gjøre et stopp på veien slik at det kommer i hus. Så får det heller være at vinterferieutfarten må starte noe tidligere på dagen for å rekke det. Svenskene vet jo at vi ikke er tilgjengelig etter kl 12 likevel…

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra at det minnes om farer og krav i f.t. brannsikring! MEN.. det er ingen grunn til å være så forsiktig at det sies som her at "i tillegg BØR vi ha brannslukkingsapparat eller brannslange tilgjengelig". Det er faktisk et SKAL-krav i følge forskriftene!

N. :-)

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!