Storebrand-header

Storebrandbloggen

19. juni 2012

Rapport fra Rio

Av: Stina Billinger

Storebrand er denne uken i Rio de Janeiro for å være med på lanseringen av FNs nye prinsipper for bærekraftig forsikring og for å delta i næringslivets store møte for politiske forhandlinger.


Rio-toppmøtet er i full gang, og byen myldrer av aktivitet, trafikk, varme og diskusjonslyst. Møtene oser av både optimisme og skepsis på samme tid, det er svært lite håp om en sterk politisk avtale (som vi så intenst håper på og trenger!). Men de mange selskapene til stede er bevis på et sterkt engasjement for en bærekraftig fremtid, både blant kunder og kolleger.

Den generelle oppfatningen er at vi bær ha svært lave forventninger til politisk suksess her i Rio og teamet rundt forhandlingsbordet virker å ha tøffe dager.

Lørdag morgen startet konferansen Rio +20 Corporate Sustainability Forum. Et av de overordnede temaene for konferansen er hvordan den finansielle sektoren kan bidra med utstyr og midler til den forandringen som skal skje mot en bærekraftig utvikling. Der diskuterte vi hvordan neste steg i utviklingen av ansvarlige investeringer ser ut, hvordan vi kan måle og rapportere sosiale og miljømessig avkastning. CEO for Public Investment Coorporation, Sør-Afrikas pensjonsfond for statsansatte, uttalte at de har et dobbelt mandat fra staten, både å gi avkastning på samme nivå som indeksen, og å bidra til sosial og miljømessig utvikling. «For oss i Sør-Afrika er ikke bærekraft et akademisk abstrakt begrep, det er et praktisk redskap og en absolutt nødvendighet», sa han, og fortalte at han sammen med finansiell rapportering også rapporterer antall hus som er bygget og hvor mange arbeidsplasser han skaper. «Dere i Europa er ikke så tålmodige, og mens dere synes å kollapse med åtte prosent arbeidsledighet, har vi 25 prosent ledighet og kjemper videre og er optimistiske. Vi er et folk som har levd i motvind i mange år.»

Styrers engasjement i bærekraft var på dagsorden. En professor fra Berkley viste til en ny studie at de har utviklet sammen med KPMG: likestilte styrer, altså lik andel menn og kvinner, presterer bedre på bærekraftsparametre - ikke bare på finansielle parametre som McKinsey tidligere har presentert. Et stort samtaleemne var finansnæringens lønnsmodeller, bidrar de til langsiktighet eller nærsynthet? Munch Re fortalte meg at de for noen år siden fjernet eventuelle kortsiktige bonuser i sin kapitalforvaltning: alle ledere blir målt på prestasjon over en treårsperiode. Storebrand har også i flere år hatt en bonusmodell som belønner langsiktighet.


På lørdag ettermiddag åpnet det svenske kongeparet, Gunilla Carlsson og miljøvernminister Lena Ek den svenske paviljongen i det store utstillingsområdet, og alle disse snakket om Sveriges satsing på bærekraftig utvikling. Evnen til å bygge bærekraftige byer ble spesielt fremhevet som en spisskompetanse som finnes i Sverige. På desperat leting etter Norges paviljong, ble jeg fortalt at Norge valgte å ikke være representert med en egen avdeling.

Den store stjernen under åpningen var 18-årige Evangelina Lindenberger, som vant en konkurranse UD arrangerte, og som nå er Gunilla Carlssons ungdomsrådgiver i Rio. Hun holdt en tale som rørte mange, var svært engasjert og snakker brennende på flytende engelsk

Les hennes tale her: http://www.regeringen.se/sb/d/16229/a/193579

Søndag var en viktig dag for investorer som ønsker å ligge foran innen bærekraftig investeringer. Det har blitt utviklet et praktisk redskap og et rammeverk for sosialt entreprenørskap og Impact Investing: Framework for Action on Social Enterprise og Impact investere. Dette vil vi sette oss inn i for å se om det kan hjelpe med å videreutvikle vårt arbeid med investeringer i mikrofinans og sosiale investeringer.

Les mer om rammeverket her: http://www.unglobalcompact.org/news/238-06-17-2012

Rio er en by fylt med kontraster, og det siste du ser når du du legger deg på det opplyste og nedkjølte hotellet Favela-fjellsiden, et av Brasils mange slumområder. Å vite at det der bor levende mennesker med mangel på rent vann, med tjuvkoblet elektrisitet, med ekstreme mengder våpen og uten arbeid og skole gir en flau smak i munnen. Har du sett filmen City of God, har du fått en brutal og forferdelig innsikt i virkeligheten for mange mennesker i Brasil. De pågående diskusjoneene om barns rettigheter og framtiden på "Energy for All" føles høyst relevante.

/Stina

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!