Storebrand-header

Storebrandbloggen

21. juni 2012

I am here to fight for my future

Av: Stina Billinger, leder for bærekraft i Storebrand

«Are you here to save face? Or are you here to save us?» Stina Billinger, leder for bærekraft I Storebrand, har sterke opplevelser i Rio. Les hva som rører henne mest.Trafikken er det tydeligste tegnet på at temperaturen stiger i forhandlingene og at regjeringssjefenes ankomst nærmer seg. Trafikksituasjonen i Rio er allerede hysterisk, men nå blir det enorme propper, og taxisjåfører og busser fulle av delegater tuter på hverandre som om det finnes en rettferdig trafikkgud. Avstanden til konferanselokalet er den samme, men tiden det tar å komme seg dit, har doblet seg.

På mandag ble Corporate Sustainability Forum avsluttet av flere seminarer med skandinavisk innblanding. På formiddagen hadde det danske moterådet og den danske regjeringen et seminar med navnet «Changing the world through fashion». Leverandørkjede-problematikk og nye materialer var emner som ble diskutert og H&M var en av foredragsholderne. Helt nye retningslinjer – sårt tiltrengt! – ble presentert for motebransjen.


Modeikonet Katherine Hamnet holt et bejublet innlegg hvor hun illustrerte hvordan hun opp gjennom årene har tatt stilling til spørsmål hun brenner for gjennom det hun skaper – først og fremst gjennom budskap på t-skjorter. Hun kom med en oppfordring til de store selskapene i salen: vær raskere, handle direkte! Hun fortalte hvordan hun bare uker etter at hun hadde fått vite at det var planlagt militære angrep på Irak, lagde t-skjorter med antikrigs-budskap. At hun aldri har opplevd at hun har tapt noe på å ta stilling, heller tvert imot. Hun opplever at hun har fått sterk støtte for å bruke sin kreativitet til å skape en bedre verden, til og med når ikke alle har vært enige i hennes sak.

Den norske regjeringen har på oppdrag for FN jobbet med et prosjekt som kalles Engergy+, som blant annet går ut på å finne små, lokale energiløsninger og måle opp disse. Også på dette seminaret var tempoaspektet oppe, næringslivet har mulighet til å agere mye raskere enn regjeringer og bør utnytte denne muligheten i større grad enn i dag: Å våge å teste små løsninger og finne ut om de gir fremgang. Den norske regjeringen fikk mye skryt for sitt engasjement og understreket hvor viktig energi er for å løfte mennesker ut av fattigdom og skape vekst.

På konferansearenaen var det optimistisk stemning og handlingskraft, mens rapportene fra forhandlingene var stikk motsatt. Vi ser i dag at næringslivet er de som tar ledertrøyen i den bærekraftige omstillingen og stiller krav til politikerne. Krav som de i mange tilfeller ikke lever opp til. Fra scenen i den avsluttende hoveddebatten var det et sterkt engasjement og konkrete løfter om å ta sin del av oppbyggingen av det bærekraftige samfunnet, hvilket må sies å være en stor utvikling. Aldri tidligere har jeg opplevd at næringslivet og frivillige organisasjoner går så harmonisk hånd i hånd.

Sterkest var imidlertid talen til den australske 17-åringen Brittany Trilford. «Hi, I’m here to fight for my future. My future cannot be sold or bought at the stock market. Are you here to save face? Or are you here to save us?» spurte hun næringslivslederne fra podiet.

Se filmen når den samme Brittany holder innledningstalen på Earth Summit:
http://www.youtube.com/watch?v=karQQb-B8Uk

/Stina

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!