Storebrand-header

Storebrandbloggen

28. juni 2013

Gode tips til ferien!

Kristina Picard er forbrukerøkonom
i Storebrand. (Foto: Bo Mathisen)
Av: Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand


Hjelp, det er ferie, og mediene er fulle av gode tips om kortbruk og ferieøkonomi. Er det vanskelig å få oversikten? Her er mine beste tips for en ferie uten økonomiske bekymringer.


Før du drar:

Sjekk at reiseforsikringen er i orden
En ferie kan bli veldig dyr hvis du ikke har forsikringene i orden. Mange tenker på alt de kan bli frastjålet på tur, men sykdom og ulykker er vel så viktige grunner til å ha en god reiseforsikring. Det er lite som kan få store økonomiske konsekvenser for ferien som en uforsikret tur.

Hvor mye penger kan du bruke?
Jeg forstår godt at ikke alle ønsker å lage et detaljert budsjett for ferieturen, men sørg i hvert fall for å bestemme det for hvor mye du kan bruke i lommepenger. Et grovbudsjett hjelper deg langt på vei mot bedre kontroll. Du skal leve når du kommer hjem også.

Sjekk mobilprisene!
Joda, det har blitt litt rimeligere å surfe i noen ferieland, men det er langt fra billig! Sjekk om ferielandet ditt er med i EU/EØS. Skal du for eksempel til Kroatia og Tyrkia, kan du fortsatt bli flådd hvis du sjekker sosiale medier på stranden. Her kan du lese mer om dette: http://www.dagbladet.no/2013/06/04/tema/reise/mobil/mobil_and_utlandet/27496255/

Ta med minst to kort på ferie
De fleste reiser sammen med noen, så da har man som regel flere betalingskort med seg totalt. To bør være et minimum, men ta gjerne med flere. Husk at du ikke bør oppbevare kortene i samme lomme, veske eller lignende, men for eksempel la et ligge i safen på hotellrommet. Pass også på å holde kortene unna sterke magneter slik at de virker hele ferien, for ikke alle land bruker chip ennå.

På ferie:

Betal i lokal valuta
Betaler du med kort i utenlandske butikker, får du ofte spørsmål om du vil betale i norsk eller lokal/utenlandsk valuta. Riktig svar er lokal valuta. Da får du den beste kursen.

Kort er billigere enn kontant
Prisen for å ta ut penger i utlandet varierer etter hvilken type kort du har, så undersøk dette før du reiser. For de fleste vil det være rimeligere å handle med kortet enn stadig å ta ut penger i minibanken.

Kredittkort er bra i ferien
Dette gjelder selvsagt bare om du har penger til å betale kredittortregningen etterpå. Grunnen til at jeg anbefaler kredittkort, er flere: du er bedre beskyttet mot mulig kortsvindel, og det er enklere å ha en egen separat ferieøkonomi. Her er litt mer informasjon om dette:
http://www.storebrand.no/site/stb.nsf/Pages/newsdesk.html#/pressrelease/view/flest-menn-ferierer-paa-krita-874389


Ta en realitetssjekk underveis
Det er ikke noe poeng i å lage budsjett hvis du ikke følger med på forbruket. Logg inn i nettbanken et par ganger i løpet av ferien, eller sjekk saldo på mobilen hvis dette er en mulighet. Husk at det kan ta tid før alle transaksjonene er trukket fra kortet ditt.


Nyt ferien! (Foto: Colourbox)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!