Storebrand-header

Storebrandbloggen

10. februar 2014

– Kvinner tar for stor risiko med sparepengene

Sparer til pensjon: I VG i dag kan du lese hvordan Kathrine (41) 
får sparepengene til å yngle. 
Av Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand


Jo, du leste riktig. Jeg liker ikke å si det, men når det kommer til sparing, bør vi lære noe av mennene. Eller skal vi sitte og se på at pengene våre blir mindre verdt? Er ikke det å ta for høy risiko med sparepengene?


Enten vi sparer til neste års ferie, til nytt hus eller til pensjon, så viser tallene at kvinner flest liker å spare i banken. Det er slett ikke dumt å spare i banken hvis du skal bruke pengene innen overskuelig fremtid, men sparer du langsiktig, bør du tenke annerledes. 

Dette er tema i VG i dag. Kjøp avisa, eller klikk her og la deg inspirere av Kathrines måte å spare på. (VG+)

Mange jenter jeg møter, er skeptiske til å spare i fond fordi de mener det er for risikabelt. «Jeg kjenner noen som tapte alt under finanskrisen» er en påstand jeg ofte møter, og jeg forstår veldig godt at slike historier gjør inntrykk på småsparere som ikke føler de har en krone å tape. Da føles det tryggere å spare i banken.

Men her kommer ironien: Jeg vil påstå at banksparing kan være mer risikabelt enn fondssparing hvis du skal spare langsiktig, det vil si mer enn fem år. Det lave rentenivået har nemlig ført til at banksparere taper kjøpekraft fordi inflasjonen (prisstigningen), skatten på rentegevinsten og eventuell formuesskatt spiser opp alt og enda litt til. Pengene har altså mindre verdi når du tar dem ut enn når du setter dem inn, og sånn har det vært de siste årene.

Derfor mener jeg vi kvinner tar for stor risiko med sparepengene våre når vi setter alt i banken. Det er smart å ha litt penger i banken til uforutsette utgifter, men vurder også andre former for sparing. Sparer du både i bank, fond og for eksempel bolig ved å betale ned gjeld, så sprer du automatisk risikoen i sparingen din.


Hva mener jeg med kjøpekraft?
Hva er det vi ønsker å oppnå når vi sparer til fremtiden? Målet må jo være å sikre kjøpekraft, og med det mener jeg: at pengene vokser så mye at vi minst kan kjøpe det samme for pengene i fremtiden som det vi kan i dag. Helst mer selvsagt. Fordi varene og tjenestene rundt oss normalt stiger i pris hvert år, så ønsker vi jo å ha minst like mye å rutte med den dagen vi trenger pengene, som det vi puttet inn. Hvis ikke så taper vi kjøpekraft.

2013 var et eventyrlig år for sparing aksjefond, med 20-30 prosent i avkastning i de fleste brede aksjefondene. 2014 har ikke startet like bra, og det er en fin påminnelse om at vi ikke kan forvente at aksjefond vokser til himmels. Det er også en fin påminnelse om at du må ha lang nok tidshorisont på sparingen, slik at du kan sitte gjennom midlertidige nedturer i aksjemarkedet. 

Jeg innrømmer at jeg ikke liker å se på at pengesekken min krymper i perioder hvor aksjekursene faller. Men når alternativet er å se på at pengene forringes i banken, så lar jeg pengene stå i fond, og minner meg selv på at langsiktig sparing i brede aksjefond som regel slår banksparing med god margin.

Kristina


Ønsker du å starte sparing til pensjon? Klikk her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!