Storebrand-header

Storebrandbloggen

27. mars 2014

Klart vi slukker lyset – men hvorfor?


Av: Stina Billinger, leder for bærekraft i Storebrand

På lørdag kl 20.30 er det igjen tid for Earth Hour. Vi slår selvsagt av lyset på kontoret, og jeg gjør det samme hjemme. Men hvorfor? Kan vår ene stuelampe spille hovedrollen en lørdag kveld? 

Earth Hour er WWFs initiativ for klimaet der hele veden slår av lyset i en time. Vi slår selvsagt også av. Både Storebrands hovedkontor på Lysaker, SPPs hovedkontor i Stockholm og kontoret i Vilnius skrur av lyset under Earth Hour. På samme måte kommer vi til å slå av lyset hjemme, jeg og min mann. Vi skal passe på å prate med treåringen vår om miljøet og hvorfor vi skal slukke, sortere søppel og ikke sløse med vann. Det er litt av en oppoverbakke, det skal jeg innrømme. Hans evne til å forstå at det er bra om han skraper tallerkenen selv etter måltidet, men at det ikke er bra å kaste mat, er ikke helt utviklet ennå.

I fjor markerte jeg Earth Hour i en skyskraper i Moskva. Jeg og min venn fulgte fascinert med fra 20. etasje på hvordan hus etter hus ble slukket, og at det enorme universitetsområdet ble helt mørklagt. Men det var med dårlig smak i munnen at jeg fulgte det hele. Samme dag hadde vi sittet i timelange stillestående bilkøer der SUVer spydde ut giftige gasser. Vi hadde tørket brunsvart snue fra nesene til barna våre, og dagens søppel bestående av matrester, vinflasker, glass og pappkartong hadde blitt slengt i en og samme sekk fordi Moskva ikke tilbyr noen som helst form for søppelsortering.

I lys av dette  og alle annen kunnskap vi har om miljøet  gjør det noen forskjell om vi slår av lyset i en time? Vi vet at vi sitter på et hurtigtog mot temperaturøkninger som får katastrofale konsekvenser for menneskeheten, og at vi trenger store globale beslutninger for å klare å snu denne utviklingen. Kan vår ene stuelampe spille en viktig rolle lørdag kveld?

JA! JA! JA! Men la oss love hverandre at ikke slukkingen blir en engangshendelse, men heller begynnelsen på en ny livsstil. For hvis ikke vi forbrukere, medborgere og velgere begynner å omstille oss til en mer bærekraftig livsstil, får ikke den globale endringen den gjødselen den virkelig trenger. Våre politikere trenger å høre høye og tydelige stemmer fra velgerne som gir dem kraft til å ta modige, langsiktige beslutninger. Beslutninger som skaper velferd, men innenfor planetens grenser. Og bedriftene? Jo, de trenger tydelige signaler fra kundene sine om at det er grønne produkter som gjelder. Bærekraftige hensyn i matbutikken, klesbutikken, i banken og hos pensjonsleverandøren må bli mainstreem, ikke bare noe som en liten engasjert del av befolkningen bryr seg om.

Så slukk lyset på lørdag og bestem deg for ytterligere tre ting du skal gjøre. Sykle til jobben, spise, vegetariske lunsjer, kjøpe ledlamper, kjøpe bare økologisk frukt, droppe skyllemiddel, la bilen stå, flytte sparepengene til et bærekraftig fond, klimakompensere helgeturen, kompostere – eller hva som føles viktig og gjennomførbart for deg. Når disse tre tingene har blitt en vane, tar du tre til. Og så tre til. Til slutt er vi så mange, så høylydte og våre livsstilsforandringer så gjennomgripende at vi sammen har forandret vår fremtid og gjort den mer bærekraftig. 

Happy Earth Hour!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!