Storebrand-header

Storebrandbloggen

15. april 2014

Lav rente – en gyllen mulighetAv: Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand

Benytt deg av det lave rentenivået, det kommer ikke til å vare evig. Men hva skal vi regne som et "normalt rentenivå" fremover? 
Tidligere pleide Norges Bank å si at et «normalt» rentenivå i det profesjonelle pengemarkedet var på rundt fem prosent. Etter mange år med veldig lave renter har sentralbanken gradvis nedjustert anslaget for hva de mener er "normal" rente. I prognosene i siste Pengepolitiske rapport skriver banken at en normal pengemarkedsrente nå regnes for å være rundt fire prosent.

Hva betyr det for deg? Når bankene fastsetter boliglånsrentene, har de historisk ligget mellom ett og to prosentpoeng over pengemarkedsrenten. Det betyr at et «normalnivå» for norske boliglånsrenter fremover er mellom fem og seks prosent. Det betyr også at renten i perioder vil ligge over dette nivået – og da gjelder det å ha litt penger i bakhånd.

Men selv om rentene er på rekordlave nivåer i dag, så ligger det ikke an til noen kraftig renteøkning med det første, ifølge Norges Bank. Personer som har tatt opp boliglån de siste årene, har aldri opplevd høye boliglånsrenter. Derfor blir det lave rentenivået etter hvert sett på som normalen blant folk flest.

Mye billigere bolig
Mine foreldre hadde boliglånsrenter på 15-20 prosent på begynnelsen av 90-tallet. Det sved. Ikke bare fordi de månedlige utgiftene var skyhøye men også fordi boligen ble mye dyrere enn antatt. Rentene er tross alt en kostnad vi betaler til banken for de pengene vi har lånt.

Hvis du i dag tar opp et lån på 2 millioner med 25 års nedbetalingstid til markedets beste rente, rundt 3,5 prosent – og renten holder seg rekordlav i hele låneperioden – betaler du omtrent 3 millioner nominelle kroner tilbake til banken. Det er altså en tredjedel mer enn det du lånte. Hvis du i snitt betaler «normalrenten» på seks prosent på et tilsvarende lån, betaler du opp mot 3,9 millioner kroner tilbake til banken, nesten dobbelt så mye som lånesummen – og 900 000 kroner mer totalt enn med dagens beste markedsrente.  (Merk at inflasjon spiller inn her, slik at du i realiteten betaler mindre.)

Lettere å betale ekstra
Et lavt rentenivå gir med andre ord billigere bolig. Hvis rentenivået holder seg vel og merke. Men siden vi ikke vet med sikkerhet når rentene begynner å stige igjen, er det smart å kvitte seg med gjeld mens renta er lav.

Ved å betale ned ekstra på lånet ditt kan du enten få lavere månedlige utgifter eller kortere nedbetalingstid. Det siste er selvsagt å foretrekke hvis du vil betale minst mulig ekstra til banken.

Å betale ned gjeld er alltid en god form for sparing, uansett rentenivå, men med lave rentekostnader er det enklere for mange å betale ned litt ekstra på boliglånet. Et alternativ er å sette av litt ekstra penger hver måned og investere disse i noe som gir deg bedre avkastning. Helst bør du gjøre begge deler.

Uansett er mitt råd å se på det lave rentenivået som en mulighet, ikke en selvfølge.


Tre sparetips fra meg:

- Betal ned gjelden til et komfortabelt nivå, rundt 60-75 prosent av boligens verdi før du starter annen sparing.

- Spre risikoen i sparingen din: Spar i bolig ved å betale ned gjeld, spar langsiktig i aksjefond for god avkastning, og sett av noe buffer i banken for å unngå likviditetskriser.

- Har du boliglån og vil spare, må du spare i noe som er mer gunstig enn å betale ekstra avdrag. Det betyr at midlene må plasseres til høyere risiko, som igjen gir høyere forventet avkastning, for eksempel sparing i aksjefond.

Vil du gjette hva renta var i 2007? Her finner du oversikt over Norges Banks styringsrenter langt tilbake i tid

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!