Storebrand-header

Storebrandbloggen

2. april 2014

Ville du jobbet en time ekstra for 5000 kroner?


Av: Kristina Picard (bildet), forbrukerøkonom i Storebrand

Du må enten være veldig rik, eller veldig lite økonomisk anlagt for å takke nei til et sånt tilbud. Likevel gjør nordmenn det hele tiden.
Etter at jeg tok opp mitt første boliglån for en del år siden, har jeg byttet bank tre ganger. I alle tilfellene har det vært for å få ned renta på lånet mitt.

Jeg innrømmer gjerne at det ikke er gjort med to tastetrykk. Selv om din nye bank, altså banken du ønsker å bytte til, gjør mye av jobben for deg, så er det ikke gjort på 1-2-3. Bankbytte krever faktisk en liten innsats fra deg. I mange tilfeller må du bytte lønnskonto, du vil få nye betalingskort, og en del avtalegiroer må endres.

Mer konkret kan et bankbytte arte seg omtrent som dette:


  • Du går inn på Finansportalen.no eller Penger.no og finner ut hvor god lånerente du kan få. Anslått tidsbruk: 10 minutter.

  • Du spør banken din om du kan få like god rente hos dem. Anslått tidsbruk: 5 minutter.

  • Du kontakter banken med den beste renten og får tilsendt et lånetilbud som du signerer på. Anslått tidsbruk: 10 minutter.

  • Du må si fra til arbeidsgiver(e) hvis du bytter lønnskonto. (Vanlig krav i mange banker.) Alle andre som jevnlig overfører penger/barnebidrag til deg, bør også få beskjed. Anslått tidsbruk: 5-10 minutter.

  • Du må sette opp trekk fra din nye konto, for eksempel faste overføringer og betalinger.  Anslått tidsbruk: 10-15 minutter.

  • Har du avtalegiroer, må de stoppes og opprettes på nytt fra din nye konto. Banken kan ofte hjelpe deg med dette. Anslått tidsbruk: 10 minutter.

  • Du bør si opp gamle bankkort som du ikke bruker lenger, hvis disse har årsgebyr. Anslått tidsbruk: 5 minutter.

  • Har du BankID, trenger du ikke nytt passord eller nye kodebrikker. Null innsats fra deg.

  • eFakturaer følger ditt personnummer og havner i nettbanken din samme hvilken bank du benytter. Null innsats fra deg.

  • Ta deg en velfortjent kopp kaffe. Anslått tidsbruk: opp til deg.

Som du selv ser – punktene over tar deg ikke to minutter tilsammen, men kanskje en time når du legger dem sammen. Én time. Og er du riktig heldig, kan du gi deg allerede etter punkt to.


Mye å spare
Rundt regnet kan vi si at hvis du har et boliglån på 2 millioner kroner, og du får 0,5 prosentpoeng lavere rente i ny bank, får du drøyt 5 000 kroner mer å rutte med i året etter skatt – så lenge rentefordelen vedvarer. Vil du regne helt nøyaktig, kan du benytte en slik lånekalkulator, som du finner på nettsidene til de fleste banker og finansinstitusjoner.

De 5 000 kronene kommer naturlig nok ikke inn på konto umiddelbart, men sprer seg som en jevn besparelse hver måned gjennom hele året. 

Kanskje er dette noe av grunnen til at bankbytte ikke frister nok til at mange tar seg bryet? Men du vil få bedre økonomi. Dessuten gjør du alle en tjeneste: Du viser at det er kunden som bestemmer og er med på å sikre økt konkurranse i bankmarkedet. Dette kommer alle oss bankkunder til gode.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Det med BankID stemmer vel ikke helt? Jeg byttet bank og da måtte jeg opprette ny BankID i den jeg flyttet til

Anonym sa...

Mobil bankId da?

Tilsett imagen var nå rimelig optimistiske...

Storebrand sa...

Hei!

Samme BankID skal kunne brukes på tvers av de bankene du har kundeforhold i. Dette er også min egen erfaring. Jeg bruker samme BankID i ulike nettbanker og andre portaler hvor jeg må logge meg inn, for eksempel hos Altinn.

BankID er en personlig og enkel elektronisk legitimasjon for sikker identifisering og signering på nettet. Ved å bruke ditt fødselsnummer, den koden du får fra sikkerhetskortet og det personlige passordet du har valgt får du tilgang til din BankID. Denne er lagret for deg hos Bankenes Betalingssentral/Nets og skal derfor fungere uavhengig av bank.

Bankene har ulike typer sikkerhetskort. Det kan for eksempel være et kort med forhåndstrykte koder, en elektronisk kodekalkulator/kodebrikke som genererer engangskoder eller et kort med kortleser.

Sikkerhetskortet blir ofte tatt for å være BankID, men BankID er det elektroniske sertifikatet som er lagret sentralt hos Nets. Det skal, ifølge informasjon fra BankID, ikke være noen grunn til å ha flere enn én BankID, så dette ville jeg spurt banken din om.

Vennlig hilsen Kristina, Storebrand

Gina Hagquist sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!