Storebrand-header

Storebrandbloggen

6. mai 2014

Hva kan småsparere lære av Warren Buffett?

Warren Buffett - en av verdens
mest vellykkede investorer.
Foto: Wikimedia Commons. 
Av: Liza Jonson, leder Fond i Storebrand 

Sparing i aksjer og fond trenger ikke være vanskelig. Den amerikanske investorlegenden Warren Buffett har blitt en av verdens rikeste menn ved å følge noe enkle prinsipper. 


Warren Edward Buffett ble født 30. august 1930 i Omaha, Nebraska. Allerede som elleveåring gjorde han sine første vellykkede aksjeinvesteringer. Etter å ha studert under en annen legende, Benjamin Graham, begynte han å jobbe i sin fars meglerfirma. Der lærte han raskt viktigheten av å forstå selskapers forretningsmodeller og produkter. Selskaper med forretningsmodeller og produkter han ikke forstår, er heller ikke aktuelle investeringskandidater. Enkelt og greit.

Buffett analyserer selskapene for å se om aksjekursene reflekterer underliggende verdier, på samme måte som mange fondsforvaltere gjør. Aksjer priset lavere på børs enn underliggende verdier er aktuelle kjøpskandidater. I tillegg bruker Buffett mye tid på selskapenes økonomiske helsetilstand. Investeringskandidater kan følges over mange år, og ofte er det beste kjøpstidspunktet når andre selger seg ned. Dette prinsippet brukte Buffett aktivt under finanskrisen, noe han fikk godt betalt for da aksjemarkedene vendte tilbake til «normalen».

Lærdommer fra Buffett
Lørdag 3. mai var 83 år gamle Warren Buffett nok en gang i manesjen på investeringsselskapet Berkshire Hathaway sin årlige generalforsamling, som samlet mer enn 35.000 tilhørere. Som vanlig forventet forsamlingen at Buffett, eller «Orakelet fra Omaha» som han gjerne kalles, vil fôre dem med gode råd. Blant Buffetts tidligere råd, eller prinsipper om du vil, er disse tre kanskje de aller viktigste for småsparere:

  • Invester i aksjer og spareprodukter du forstår
  • Gå inn med en spareavtale, bli sittende – kjøp ekstra når andre selger
  • Ikke la deg påvirke av støy og kortsiktige markedssvingninger

Liza Jonson, leder Fond i Storebrand, mener småsparere
har mye å lære av Warren Buffett. Foto :Storebrand
Kan det være så enkelt? Ja, vi tror faktisk det. Selvsagt må du gjøre en liten innsats rundt valg av aksjer, fond eller fondsløsninger, men like fullt tror vi dette er veien å gå.

I praksis kan du gå frem slik ved kjøp av fond:

1. Velg fondstype
Valget står i utgangspunktet mellom aksjefond, kombinasjonsfond og rentefond. Skal du spare langsiktig, med minst fem års horisont, er det aksjefond eller kombinasjonsfond med høy aksjeandel som gjelder. Skal du kun ha ett fond, velg et bredt globalt aksjefond eller kombinasjonsfond, som sprer sparepengene dine over hele verden. Da er risikoen mindre enn om du kjøper et fond som kun investerer i ett land eller i én bransje.

Dersom du ikke vil velge fond selv, kan du kjøpe bankenes eller pensjonsleverandørens spareløsninger med fondsporteføljer. Her setter eksperter sammen flere gode fond for å spre risikoen enda mer. I slike løsninger kan du også bytte fond selv uten at det utløser gevinstskatt, noe som er en fordel.

Kostnadene begrenser seg som regel til et årlig forvaltningshonorar på mellom 0,2 og 2 prosent. De billigste fondene kalles indeksfond. Deres mål er å gi avkastningen markedene gir, verken mer eller mindre. Fond med høyere honorar kalles aktive fond. Her er forvalterens målsetting å levere bedre avkastning enn markedene generelt, for eksempel Storebrand-eide Delphi Fondene.

2. Gå gradvis inn
En fast månedlig spareavtale er en smart og praktisk løsning. Spareavtalen reduserer risikoen for å plassere alt på feil tidspunkt, samtidig som du får flere andeler for det månedlige sparebeløpet når børsene faller. Det nyter du godt av når børsene vender opp igjen. Banker og fondsforvaltere har nettløsninger som gjør at du enkelt kan etablere spareavtaler på nett med Bank-id.

3. Bli sittende
En sikker tapsstrategi er å selge når du leser i avisene at børsene faller. Skal du spare i aksjefond må du tåle å sitte gjennom nedturene, og klare å stenge støyen ute underveis. Hvis du tror at du ikke klarer dette, bør du heller la pengene stå i banken eller i et kombinasjonsfond med lav aksjeandel. Normalt anbefales minst fem års tidshorisont ved plasseringer i aksjefond. For pensjonssparing er tidsperspektivet fort 30 år. Det tilsier høy aksjeandel.

De to siste rådene er hentet fra Storebrand og ikke fra Buffet, men er like viktige, mener vi:

4. Spar bærekraftig
Det er ikke likegyldig hvordan man tjener penger. I Storebrand mener vi at fondssparing skal være bærekraftig. Det betyr i praksis at våre fond nektes å investere i selskaper som medvirker til brudd på menneskerettigheter, grov korrupsjon, miljøskade og lignende. Samtidig jobber vi aktivt med å påvirke verstingselskapene til å drive mer bærekraftig. I tillegg investerer vi mer i de mest bærekraftige selskapene, fordi vi tror at de vil bli fremtidens vinnere. Spør din fondsforvalter eller pensjonsleverandør om pengene dine forvaltes bærekraftig.

5. Gå gradvis ut
På samme måte som en spareavtale er fornuftig på vei inn, er en uttaksavtale smart og praktisk på vei ut. Ved å selge deg ut gradvis står pengene så lenge som mulig i aksjemarkedet, samtidig som du reduserer risikoen for å være spesielt uheldig med salgstidspunktene. De fleste banker og fondsforvaltere tilbyr månedlige uttaksavtaler.

Sparing i aksjer og fond trenger ikke være vanskelig. Buffett har vist at det er mulig å tjene mye penger over lang tid ved å følge enkle prinsipper. Rådene hans er gratis. Vår jobb er å følge dem.

1 kommentar:

spareplan sa...

Få deg en spareavtale og spar langsiktig, minst 5 år

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!