Storebrand-header

Storebrandbloggen

19. august 2014

Syv tips til bedre studentøkonomiAv: Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand


Mens mange studenter strever med økonomien, sparer andre til bolig gjennom hele studietiden. Hvordan klarer de det? Her er tips som gir deg bedre råd i studietiden.

La meg gjøre det helt klart: Jeg har full sympati med studenter som føler de har dårlig råd. Studietiden kan være en fantastisk tid, men det kan også være en tøff tid for mange, en periode i livet hvor man skal flytte hjemmefra, skaffe seg nye venner, fordype seg i tunge fag og lage nye hverdagsrutiner. Når man i tillegg må bekymre seg for penger, blir det mye å tenke på. 

De studentene som vil klare seg på lån og stipend og bruke mest mulig tid på selve studiene, har lite å rutte med. Da gjelder det å tenke smart og planlegge godt. 

Her er syv tips for en romsligere økonomi som student:

  1. Sett opp et budsjett og lag en plan for hvordan du skal klare å holde det. Mister du lett kontroll over forbruket, så ha begrenset med penger på den kontoen som er knyttet til betalingskortet ditt. Det er aldri feil å ha en spare-/bufferkonto!

  2. Studiene bør få det meste av din oppmerksomhet, men jobb så mye du kan i feriene, ikke bare i sommerferien men også i juleferien og i andre friperioder. I tillegg til en ekstra inntekt gir jobben deg verdifull arbeidserfaring og attpåtil pensjonsopptjening i folketrygden. Sett deg inn i Lånekassenes inntektsgrenser for fullt stipend hvis du jobber mye.

  3. Del på utgiftene! Å dele bolig med andre er som regel billigere enn å bo alene. Ikke bare blir husleien lavere, men dere kan dele på utgifter til mat og utstyr som dere trenger. Det holder med ett strykebrett og én støvsuger per kollektiv, og middagene blir rimelige når dere lager dem sammen.

  4. Kjøp brukt eller se hva som gis bort på Finn.no. Du vil bli overrasket over hvor mye utstyr du kan klare å skaffe deg på den måten. Gjør det til en vane å sjekke bruktmarkeder før du kjøper noe nytt. Kanskje har bestemor eller mor og far noe stående som de ikke bruker? Verdt å ta en titt innerst i skapene hos nærmeste familie.

  5. Husk viktige forsikringer! Å miste alt man eier, for eksempel etter innbrudd eller brann, kan være katastrofalt for en studentøkonomi. Når du studerer, investerer du i din fremtidige inntekt, men hva om denne uteblir fordi du blir ufør som ung? En uføreforsikring gir deg ekstra trygghet og er billig når du er ung og frisk.

  6. Tenk gjennom hva du ønsker deg til jul og bursdager. Gaver kan være med å dekke utgifter du vet kommer. I stedet for nok en genser går det an å ønske seg sengetøy, kjeler, skolebøker, busskort eller ekstra penger til matbudsjettet.

  7. Søk om fullt stipend og studielån uansett om du trenger pengene eller ikke. Det løper ikke renter på pengene så lenge du studerer. Pengene kan for eksempel være hjelp til å komme inn på boligmarkedet senere. Har du skattbar inntekt som student, kan du bruke pengene som innskudd på BSU. Har du penger i fond, bør du også kjenne til dette smarte skattetrikset.


Har du noen tips eller egne erfaringer? Del dem gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

Lykke til med nytt semester!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!