Storebrand-header

Storebrandbloggen

4. desember 2014

Ekstra pensjon i julegave fra bedriften?

I september var våre pensjonsrådgivere på besøk hos Ikea på
Slependen i Asker for å snakke om pensjon med Ikeas ansatte.  
Av: Bjørn Erik Sættem, kommunikasjonssjef i Storebrand

Ansatte i Ikea med minst fem års fartstid får en hyggelig julegave satt inn på sin pensjonssparekonto, skriver E24 i dag. Dette er ikke hverdagskost i norske bedrifter. Her forklarer vi hvordan en slik ordning kan lages. Pensjon i julegave eller i lojalitetsbonus høres kanskje litt kjedelig ut? Det synes ikke vi! Pensjon er lønn du skal leve av når du blir pensjonist, og det er jo både bra og nyttig – og ikke minst viktig.

– Medarbeidere i hele Ikea-konsernet, som har vært her fem år eller mer, får en engangsutbetaling som settes inn på en egen pensjonssparekonto vi har i Storebrand. For norske medarbeidere blir det i år 21.976 norske kroner brutto, sier kommunikasjonsrådgiver Kristian Willanger i Ikea Norge til E24.

Ikea uttaler at de gir denne lojalitetsbonusen fordi bedriften vil vise at de setter pris på de ansattes lojalitet og bidrag til Ikeas suksess.

Slik gjør Ikea det
Ikea har tjenestepensjonen sin i Storebrand, så det er våre rådgivere som har hjulpet dem med å sy sammen en slik "pensjonspakke" til lojale medarbeidere. Dette er sjelden praksis i norsk næringsliv, så vi vil forklare hvordan vi har gjort det:

En heltidsansatt med minst fem års ansiennitet får 21.976 norske kroner brutto i pensjonsinnskudd. Det er stillingsbrøken som avgjør beløpet, ikke lønnsnivået. Direktøren får altså like stor lojalitetsbonus som butikkmedarbeideren.

For at ikke den ansatte skal få en skattesmell ved kommende skatteoppgjør, er det nettobeløpet etter skatt som spares i pensjon. Arbeidsgiveravgift må også betales, og i tillegg settes altså et beløp inn på skattetrekkskontoen. Dermed er det anslagsvis halvparten av beløpet, ca 11.000 kroner, som spares til pensjon.

De 11.000 kronene settes inn på en Ekstrapensjonskonto (også kalt Fondskonto eller Link-konto i andre selskaper) i Storebrand. Her plasseres pengene i Anbefalt Pensjon, som er et kombinasjonsfond som automatisk tilpasser aksjeandelen til kundens alder. Dersom den ansatte selv ønsker å velge fond, kan han gjøre det.

Ekstrapensjon har ikke bindingstid, slik tjenestepensjon har. Ikea oppfordrer likevel de ansatte til å la lojalitetsbonusen stå til pensjonsalderen. Når pengene en gang tas ut, beskattes avkastningen som kapitalinntekt, med en skattesats som for tiden er 27 prosent.

Bedriften har nemlig ikke lov å sette inn individuelle beløp på tjenestepensjonsavtalen til den enkelte. I en tjenestepensjonsavtale (innskuddspensjon) må pensjonsinnskuddet være en viss prosentsats av lønnen til den enkelte, og satsen må være lik for alle ansatte. Et likt kronebeløp, slik Ikea her gjør, er ikke lov i en innskuddspensjonsavtale. Det er også andre skatteregler som gjelder for tjenestepensjon enn for Ekstrapensjon.

Kunne du tenke deg pensjon i julegave eller lojalitetsbonus? Diskuter gjerne i kommentarfeltet under!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne blogginnleggene våre!